Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

ROLUL RUTINELOR IN VIATA COPIILOR

Postat pe: 05-10-2020
Nr. vizualizari: 1538 ochi surorile providentei

Cu toții ne dorim copii fericiți,  armonios dezvoltați,  sociabili,  empatici,  ordonați etc.; și pentru  a contribui la realizarea acestui ideal  specialiștii consideră că rutinele sunt unele dintre cele mai folositoare activități din primii ani de viață ai copilului.  Cei mici au nevoie de un mediu predictibil, de rutine pentru o dezvoltare sănătoasă.  Pentru ei mediul exterior este stresant și, de aceea trebuie să știe mereu se va întâmpla în viitorul apropiat.

 

Ce este o rutină?

Rutinele sunt acele activităţi care se repetă zilnic, în același moment al zilei şi oarecum în acelaşi fel. Exemple de rutine sunt:

  • Rutinele de igienă: spălatul pe dinţi, pe mâini, duşul, pieptănatul părului, îmbrăcarea/dezbrăcare
  • Rutinele de la plecarea din casă: terminarea activităţilor din casă, schimbarea în hainele de mers afară, pregătirea lucrurilor, plecarea de acasă (plecarea de acasă și sosirea la grădiniță)
  • Rutinele de curăţenie: strângerea jucăriilor, strângerea lucrurilor personale, ordinea în cameră, strângerea hainelor.
  • Rutinele de masă: pregătirea pentru masă, comportamentul din timpul mesei, strângerea mesei.
  • Rutinele de dinaintea somnului: pregătirea pentru somn, îmbrăcarea în pijamale, rutina de adormire

 

 

 

Când sunt mici, copiii nu pot controla mai nimic, şi totul li se pare imprevizibil.  Însă, dacă lucrurile se desfăşoară în aceeaşi ordine, copiii încep să ştie la ce să se aştepte, şi această cunoaştere le dă un sentiment de siguranţă şi de linişte. În locul haosului şi incertitudinii apare liniştea şi siguranţa.

Schimbările pentru copil înseamnă adaptarea la ceva nou şi întâlnirea cu necunoscutul. În funcţie de cât se simte de stăpân pe sine, copilul va trăi necunoscutul ca pe o provocare plăcută sau ca pe un motiv de îngrijorare.

Aşadar, rutinele au rolul de a transforma activităţile imprevizibile, neplăcute şi greu de controlat în activităţi previzibile, ordonate şi plăcute.

Iată  beneficiile rutinei în viața copiilor mici:

  • Copiii dobândesc un simț al apartenenței
  • Tranzițiile se fac mai ușor cu ajutorul păstrării rutinelor
  • Copiii care au rutine bine stabilite se simț în siguranță; sunt ordonați
  • Li se dezvoltă copiilor un simț al răspunderii, pot învață care sunt sarcinile zilnice care țin de ei
  • Le dezvoltă obiceiuri sănătoase legate de corp, minte, emoții.

 

Acordarea unei atenții deosebite rutinelor zilnice, implicarea copiilor în conturarea, urmărirea și dezvoltarea acestora ne ajută să le transmitem copiilor că ”timpul are valoare”;  creează contexte relevante de învățare pentru a sprijini cultivarea unei stări permenente de hărnicie, de dorință de participare/angajare într-o activitate singur sau alături de ceilalți, de dorința de a finaliza sarcina primită.

 ”Încurajează bucuria de a  cerceta, de a pune întebări, de a-și folosi simțurile, de a-și exprima părerile chiar de ASTĂZI, pentru a simți bucuria creșterii personale MÂINE!”

 

SURSĂ:

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x