Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

ROLUL POVESTILOR IN VIATA COPIILOR

Postat pe: 24-03-2023
Nr. vizualizari: 151 ochi surorile providentei

ROLUL POVEȘTILOR ÎN VIAȚA COPIILOR

 

Părinții, dascălii sunt cei care deschid drumul copiilor spre ceea ce sunt și vor deveni. Cu fiecare gest, acțiune, comportament pe care îl au, cu emoțiile trăite, cu fiecare carte, le deschidem copiilor o cale, calea cunoașterii și învățării, a bucuriei și a imaginației. Apropierea de carte îi ajută pe copii să crească, să dobândească un set de valori care le vor forma pozitiv trăsăturile de

caracter, le vor cultiva gustul pentru frumos și îi vor ajuta să-și imagineze prinți, prințese, personaje fermecate, locuri și tărâmuri speciale și întâmplări fel de fel. Printr-o prezentare frumoasă, specială, cartea poate și trebuie să devină un prieten pentru micuțul om în formare, îi va introduce pe copii în culisele textelor literare.

„Literatura pentru copii cuprinde totalitatea operelor accesibile micilor cititori, indiferent dacă au fost scrise sau nu pentru ei. Ea constituie un domeniu al creației literare și poate fi apreciată în funcție de criteriile estetice ale acesteia” (Goia, 2003).

Literatura își va aduce mereu aportul în formarea gândirii, a dezvoltării personalității, a limbajului (scopul este de a-l pune pe copil în mai multe situații de comunicare (verbală, nonverbală, paraverbală) și să dezvoltăm limbajul la nivel fonetic, lexical-semantic, morfologic, stilistic, prin valorificarea textelor), dar și a implementării dorinței de cunoaștere. Literatura pentru copii este modalitatea prin care putem dezvolta personalitatea copilului, aflată în plin proces de formare. Copilul va răspunde întotdeauna la frumos, dorindu-și să se întâlnească cu eroii preferați într-o lume a necunoscutului. Important, pentru adult, este să știe să pătrundă în lumea deosebită a poveștii, să aleagă ce îi place copilului, astfel încât să devină un factor activ în educarea etică și estetică a preșcolarului. Un mediu armonios, va conduce la intensitatea receptării mesajului operei literare, copilul însușindu-și sentimente de dragoste, patriotice, formarea unor valori morale (Asandei, 2014).

Literatura pentru copii este sursă a imaginației și inspirație în oglindirea exemplelor de viață, existente în parcursul eroilor. Copilul se întâlnește cu vrednicia, curajul, adevărul, minciuna, neascultarea, cumpătarea. Ca diversitate de genuri și specii literare, literatura pentru copii cuprinde opere literare ale autorilor lumii, prezintă exemple de bună practică ce pot fi oferite copiilor, crescând astfel ponderea dezvoltării limbajului și a comunicării acestora (Samanati, 2018).

Basmele sunt preferatele micilor copii deoarece imaginația lor este fără granițe, aceștia indentificându-se cu personajele pozitive, cu eroi. Copilul, din mediul său limitat, datorită fantasticului pe care îl întâlnește în basme, este transportat într-un alt timp, în care „se vede crescut și învingător într-un timp condensat care nu mai ține seama de timpul diurn în care viețuiește. Deși e mic și neajutorat, el visează să ajungă cât mai repede voinic și astfel începe să învețe câte ceva din pățaniile eroului. Adică, și el va fi supus unor greutăți, piedici, pe care va căuta să le învingă prin curaj, voință, înțelepciune. Învață să nu se lase amăgit, să asculte de sfaturile celor mari, să disocieze aparența de esența lucrurilor. Aparențele sunt înșelătoare, copilul are ocazia să descopere acest aspect important prin intermediul basmelor.

Să le dăm aripi copiilor! Să inspirăm copiii să iubească cartea, să iubească cunoașterea. Să cultivăm gustul pentru frumos și să promovăm beneficiile pe care le aduc cărțile, cognitive, lingvistice, emoționale. Să le citim, să le povestim, să ne jucăm, să desenăm și să le ținem bucuria în palme! Pentru că ei sunt viitorul și ei pot să realizeze orice își propun, să-i ajutăm să fie încrezători, perseverenți!

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x