Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

Rolul familiei in dezvoltarea limbajului la prescolari

Postat pe: 14-02-2020
Nr. vizualizari: 513 ochi surorile providentei

ROLUL FAMILIEI

IN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI LA PREȘCOLARI

Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului la copii. Studiile au arătat că acei copii cărora li se citește și cu care se poartă conversații îndelungate, au un vocabular mai dezvoltat și o exprimare gramaticală mai bună decât restul copiilor.

Iată câteva sfaturi care il vor ajuta pe copil să iși dezvolte limbajul:

  • Foloseste un limbaj normal atunci când te adresezi copilului. La varste mici (1, 2 ani), când copilul incepe să spună primele cuvinte, vorbirea specială a părintilor (caracterizată prin viteza redusă, vocale prelungite, ton blând, numită in engleză și “motherese”) ii ajută pe copii să diferențieze sunetele. Când copilul a mai crescut, este important să pronunți cuvintele corect si cât mai clar, pentru a-i oferi un model pe care să il urmeze.
  • Permite-i copilului să vorbească. Există numeroase situații in care părinții aleg să răspundă la intrebări in locul copilului sau să explice ceea ce ar fi putut cel mic să spună. Nu doar că il intimidezi și ii transmiți că nu ai răbdare sau respect pentru ceea ce spune, ci il descurajezi involuntar să se exprime.
  • Apelează la tehnici simple. Poti incepe conversații cu cel mic astfel incât să il incurajezi să vorbească sau pur si simplu poti incepe să spui ceea ce faci. Aceste afirmații vor fi reținute de copil si nu doar vocabularul i se va imbogăți, ci și sintaxa si ordinea de folosire a cuvintelor. Spre exemplu: “Am terminat curățenia. Mă voi apuca de gătit.”, “Acum pun prăjitura in cuptor.”, “Inainte să mă asez la masă mă voi duce să mă spal pe mâini” etc.
  • Citeste-i copilului povești. Astfel, il vei expune la cuvinte noi şi vei avea puncte de plecare pentru discuții impreună cu el. Dacă cel mic nu are intrebări despre poveste, ii poti adresa tu intrebări “De ce crezi că a fugit prințesa?”, “Ce ar fi fost mai bine să facă?” etc.
  • Cântece. Muzica pentru copii ii poate stimula vocabularul in același fel in care o fac poveștile, copilul invățând cuvinte noi prin cântece. In plus, dacă il incurajezi să cânte sau cântați impreună, veți exersa abilitățile sale de exprimare orală :).
  • Adresează-i intrebări despre ce il interesează. Dacă s-ar juca toata ziua cu mașinuțele sau pare total absorbit de lumea insectelor, pune-i intrebări despre aceste subiecte.
  • Imbogățește vocabularul copilului tău. Explică-i termenii pe care nu ii ințelege sau ii folosește greșit si oferă-i cât mai multe exemple. Dacă te intreabă ce inseamnă “gigant”, nu te rezuma la a-i spune sinonimul “foarte mare”. Fa comparații: “De exemplu, elefantul este mare, față de om, dar față de o furnică este gigant”. Introdu cuvinte noi pornind de la cele pe care le cunoaște și le folosește deja. De exemplu, dacă iți arată o pisică pe stradă (“Mami, pisica!”), ii poti descrie pisica prin cuvinte pe care incă nu le cunoaște incă “Da, e o pisică albă. Uite, se cațără in copac.”.
  • Corectează greșelile cu grijă și răbdare. E absolut normal ca cei mici să intâmpine dificultăți in a pronunța cuvintele sau a le folosi in contexte variate. In loc sa scoți in evidență faptul că a greșit, poți pune accentul pe incercarea copilului de a folosi cuvântul, chiar dacă ulterior ii prezinți și forma corectă de utilizare/pronunțare. Cu cât copilul va simți că dezvoltarea limbajului poate fi o experiență plăcută și pozitivă, nu una punitivă, cu atat va fi mai dispus să depună eforturi pentru a obține rezultate și mai bune.

Ce recomandă alți părinți?

“Citește-le de la vârste fragede. Să nu-ți fie teamă de cuvintele mari și complicate. Copilului meu de 2 ani i-au plăcut mereu dinozaurii și a fost chiar mai incântat atunci când a aflat că se numește Pachycephalosaur. Nu-ti fie teamă să ii implici pe copii in hobby-urile tale. Mereu ne-am dus copiii peste tot, la tot felul de intâlniri și evenimente la care au invățat o mulțime de lucruri noi și cuvinte mari. Imprietenește-te cu oameni care să vorbească cu copiii tăi că și cum aceștia ar fi niște adulți mai mici de inălțime. Fii pregatit să explici TOTUL.”, recomandă un părinte.

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x