Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

RITMUL PROPRIU DE DEZVOLTARE AL COPILULUI

Postat pe: 10-03-2023
Nr. vizualizari: 185 ochi surorile providentei

Ritmul propriu de dezvoltare al copilului

 

Fiecare copil este diferit, unic şi are un ritm propriu de dezvoltare. Ei nu se afla în competiţie cu nimeni altcineva ci doar cu propriile lor limite.

Adulţii recurg deseori la compararea reuşitelor copiilor cu ale altor colegi sau fraţi. De cele mai multe ori, intenţiile lor sunt de a-i încuraja pe copii să tindă spre rezultate mai bune. Doar că, în condiţiile în care vrem să dezvoltăm personalităţi unice, originale, diverse, dacă continuăm cu această metodă, s-ar putea să stingem unicitatea copilului, să stingem procesul de căutare a sinelui, să stingem formarea încrederii şi stimei de sine, menţionează psihologul Tatiana Turchină.

Fiecare copil are abilităţi şi cunoaşte mai bine un aspect sau altul. Atât părinţii cât şi profesorii ar putea să identifice la copii la ce se descurcă ei mai bine şi să-i încurajeze să facă acele lucruri.

Testele de inteligenţă sunt nişte comparaţii arbitrare ale unei singure faţete ale personalităţii unui individ întrucât există mai multe tipuri de inteligenţă şi nu doar tipul pe care testele îl evaluează. Unii copii dau dovadă de o inteligenţă artistic fiind foarte buni la artă sau muzică, alţii nu pot interpreta o melodie şi nu pot desena nici măcar figuri din beţişoare. Alţii au o inteligenţă numerică şi sunt foarte buni la calcule dar nu dau dovadă în aceaşi măsură de inteligenţă teoretică pentru a fi buni la teorii şi la lucruri abstracte. Alţii au o inteligenţă socială şi, în mod natural, ştiu cum să relaţioneze cu ceilalţi oameni. Prin urmare, atunci când testele analizează doar un singur fel de inteligenţă şi lasă deoparte alte şase sau şapte tipuri, ele nu fac decât o analiză arbitrară, specifică şi limitată.

Poți stimula dezvoltarea cognitivă a copilului tău oferindu-i contextul pentru a învăța cum să facă alegeri, cum să rezolve probleme prin explorare. Oferă-i îndrumări și încurajări blânde și multă răbdare pentru a trece prin acest proces în ritmul său. Indiferent cât de tare își dorește un părinte să scurteze acest drum pentru copilul său, cea mai bună soluție rămâne să ai răbdare și încredere că se va descurca singur și este singura variantă prin care acesta poate învăța cu adevărat.

Pentru un bun proces de dezvoltare cognitivă, poți face câteva lucruri ușoare, care îl vor ajuta pe copil. De exemplu, vorbește cât mai mult cu el, numind obiecte, povestindu-i despre viața voastră de familie, despre tot ce se întâmplă în jurul său. Citește-i, cântă-i, pune-i muzică, lasă-l să exploreze mediul din jurul său, să descopere și să învețe singur. Conform principiilor Montessori, copilul are nevoie de un spațiu sigur în care să poată învăța singur, prin autoeducare, despre mediul înconjurător. Această libertate controlată îi permite copilului să se dezvolte în ritmul și în funcție de interesele sale. Tot ce trebuie să facă părinții este să îi acorde încredere.

Cu cât crește, acordă atenție intereselor pe care le are și încearcă să creezi contextul potrivit pentru dezvoltarea acestora. De exemplu, dacă observi că este pasionat de animăluțele de pluș, fă excursii la ferme și grădini zoologice pentru a le vedea și pentru a învăța despre ele pe viu.

Parte din procesul de dezvoltare a copiilor este și dreptul lor de a greși. Tendința noastră este să-i protejăm de eșec. Este natural, pentru că noi nu vrem ca ei să eșueze, vrem să-i ferim de greșeli, nu vrem să se simtă răniți, nu vrem să trăiască acele sentimente negative, iar dacă se întâmplă să cadă, vrem să-i alinăm cât mai repede pentru ca să nu sufere prea mult.

Nimeni nu câștigă întotdeauna. Ori de câte ori jucăm ceva, o dată caștig eu, altădată câștigi tu. Când câștigi tu, mă bucur pentru tine, nu mă îmbufnez și nu fac nazuri. Sunt bucuros că ai câștigat și tu, întrucât împărtășim atât victoriile cât și înfrângerile.

A-ți supraproteja copiii de eșec poate fi privită şi ca o formă de respingere, când nu îi oferi copilului oportunitatea de a eșua, tu de fapt îi arăţi că nu ai încredere în el că se poate descurca singur, că faci tu în locul lui din cauză că nu este capabil. O astfel de atitudine îi face pe copii să fie total dependenți de tine.

 

Sursa: https://supermamici.ro/dezvolta-ce-este-mai-bun-in-copilul-tau/

https://englezacopii.ro/dezvoltarea-cognitiva-de-ce-este-esential-sa-intelegi-cum-functioneaza-creierul-copilului-tau/

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x