Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

METODE PARENTALE POZITIVE

Postat pe: 01-03-2023
Nr. vizualizari: 124 ochi surorile providentei

METODE PARENTALE POZITIVE

 

Aceste metode au ca scop dezvoltarea și gestionarea comportamentelor problematice ale copiilor într-o manieră constructivă și utilă.

În vederea promovării dezvoltarii sănătoase psiho-emoționale a copiilor, părinții trebuie să aibă în vedere urmatoarele:

1. Dezvoltarea unei relații calitative, pozitive cu copilul: Timpul calitativ petrecut cu copilul, discuțiile cu acesta, activități făcute împreună, atenție acordată atunci când copilul solicită părintele cu o întrebare și exprimarea afecțiunii sunt esențiale.

2. Încurajarea comportamentului dorit: lauda, atenția, alegerea activităților interesante pentru copil, respectul față de el, bunăvoința, interesul pentru problemele lui, specifice vârstei, ajutorul acordat în rezolvarea de probleme, încurajarea exprimării punctului personal de vedere, mai ales în activitățile care îl privesc direct, încurajarea alegerii între două sau mai multe opțiuni, în vederea susținerii deciziilor personale, încurajarea propunerilor venite din partea copilul în privința activităților desfășurate cu părintele, și altele.

3. Strategii de învațarea a noi deprinderi și comportamente: arătarea unui exemplu bun de comportament.

4. Alegerea împreună a consecințelor comportamentelor nedorite și respectarea aplicarii acestora.

Discutați cu copilul, petreceți timp cu el acordându-i atenție, arătați-i afectiunea dumneavoastră, lăudați-l atunci când face ceea ce trebuie, încurajați comportamentul bun, fiți lângă el atunci când are nevoie, explicați-i când va cere explicații, arățați-i sprijinul și susțineți-l într-un mod pozitiv, arătați-i încrederea dumneavoastră și convingerea că se poate descurca.

 

Un copil are nevoie în primul rând de un mediu familial sigur, care să îi confere comfort fizic și emoțional, acest mediu trebuie să fie caracterizat de stabilitate, comfort și siguranță din care să lipsească certurile, neînțelegerile și agresivitatea verbala și/sau fizica ale părinților.

Manifestați-vă interesul pentru ce are de spus. Puteți să ii cereți să argumenteze un punct de vedere și să îl susțină cu argumente, să descopere consecintele unei alegeri proprii.

Parinții reprezintă exemple pentru copiii lor. Fie ca vrem sau nu, copilul va repeta ceea ce spune părintele, va lua de bun ceea ce i se oferă ca model și se va comporta la fel cu părinții si ceilalti adulti semnificativi. Din mediul familial și din comportamentul pe care copiii îl observă la parintii lor, acestia preiau modele comportamentale, pe care le vor reproduce identic în mediul școlar, în familie și în societate.

Părinții trebuie să se impună în fața copiilor cu calm și fermitate în cazul comportamentelor nedorite, să stabilească reguli și consecințe pentru anumite comportamente deranjante, să ajute copilul să învețe autocontrolul, empatia - să fie atenți la nevoile altora și să devină responsabili pentru alegerile pe care le fac și pentru modalitatea în care se poartă cu ceilalti, atenți la consecintele faptelor lor.

Un copil care nu este stimulat să se gândească la consecințele comportamentului sau nu i se atrage atenția atunci când a deranjat sau lovit, nu va întelege de ce nu poate să facă oricând și oriunde ceea ce el simte sa facă. Emoțiile puternice ale copilului trebuie sa fie continute de părinte, care să preia și să le explice copilului: întâi recunoscându-le și apoi gestionându-le împreună.

 

Sursa: https://psihologieconsilierepsihologica.wordpress.com/tag/metode-parentale-pozitive/

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x