FIECARE FAMILIE ARE O POVESTE
Fiecare familie are o poveste
Relațiile influențează fundamental sănătatea și fericirea noastră, iar familia este singura noastră relație din care nu putem pleca, oricât de mult am crede asta. Adesea gândim impactul pe care familia îl are asupra vieții noastre într-o manieră rigidă, simplistă, chiar îngustă aș spune. Dincolo de suferința pe care o putem experimenta în familie, cea care trebuie să domine universul nostru e dragostea. Deoarece, dacă avem ceva pentru care merită să trăiești aceea este familia, căci dragostea familiei e ceea ce ne susține în orice moment al vieții noastre. Mai ales în momentele grele.
Iubirea dintre părinți e ceea ce unește: copiii noștri se hrănesc cu ea din plin.
Fiecare familie are o poveste, neștiută de cei care privesc din afară. Povestea se scrie zi de zi....chiar și atunci când, așa cum nota un autor ”tata se supără pe mama sau mama îl supără pe tata. Mama nu vorbește cu tata, mama a plâns, tata a trântit ușa. Să nu uităm, nu-i decât un nor care ascunde seninul cerului, întrerupând cu o tăcere de gheață sporovăiala veselă din camera copilului.” Asta înseamnă să fii părinte: o relație. Dar numai o legătură/conexiune împărtășită cu copiii noștri o poate asigura. Altfel...
Familia este prima experiență cu perspectiva altcuiva. Este acea calitate pe care vrem să o dezvoltăm în copiii noștri, dar este în același timp important să aflăm noi înșine perspectiva lor. Îi educăm pe copii în permanență, dar pentru a afla ce transmitem, de fapt, trebuie să vedem lucrurile din perspectiva lor. Mesajul primit de copil(nu cel transmis de noi) conține efectele acțiunilor noastre. Este atât de important ca în familie, în paginile vieții noastre de zi cu zi, ”să scriem” ceea ce ei au cu adevărat nevoie: cât de respectuos se simt iubiți copiii noștri, cât de încrezători pot fi că pot lua decizii etc. Nu ne este ușor să facem asta zilnic....uneori presupune eforturi supraomenești pentru fiecare dintre noi.
Nașterea unui copil poate să fie o experiență atât de transformatoare pentru noi, părinții. Odată ce ne dedicăm copiilor noștri, literalmente nu mai suntem aceleași persoane care eram înainte. Ceva se schimbă în noi.
Familia este primul nostru context de viață în care învățăm cum să ne comportăm, cum să găsim soluții la problemele/dificultățile ce se ivesc zilnic, în care ne formăm convingerile despre noi și despre ceilalți. Uneori, mai mult decât ne dorim, ce învățăm în familie ne va influența alegerile, ne va determina un anumit tip de reacție sau de decizie.
Nu există familie perfectă. Nu ne alegem familia în care ne naștem. Cu toate acestea, familia e darul neprețuit pe care îl primim și de care trebuie să avem grijă, căci indiferent de alegerile pe care le facem și direcțiile pe care le vom urma, rădăcinile noastre vor rămâne aceleași.
Surse bibliografice: Julia Samuel(2022), Every Family Has A Story; Anita Clare(2021), Părintele de azi.