AVENTURI PE TARAMUL VIRTUTILOR
Aventuri pe tărâmul virtuților
Multe sfaturi de parenting se concentrează pe controlarea copiilor în loc de a avea încredere în ei, pe a-i trimite în cameră în loc să-i îmbrățișăm, pe a-i considera manipulatori în loc să înțelegem că au anumite nevoi. Faptul de a ne considera copiii buni nu scuză comportamentele lor greșite și nici nu îi va face pe copii să considere că li se permite totul. A face diferența între cine este cineva și ceea ce face acea persoană reprezintă cheia creării unor intervenții care ne ajută să ne menținem intactă relația cu copiii noștri și determină o schimbare semnificativă în același timp.
Dacă pornim de la această idee, atunci când avem încredere în bunătatea copiilor noștri, credem în capacitatea lor de a se purta ”bine” și de face ce trebuie. Și atâta vreme cât îi credem capabili, le putem arăta calea. În definitiv, acesta este rolul nostru, este responsabilitatea noastră a părinților. Acest tip de ghidare, de îndrumare, este ceea ce își dorește orice copil: cineva în care poate avea încredere să-l îndrume în direcția bună, corectă. Este ceea ce îi face pe copii să se simtă în siguranță, le permite să-și găsească liniștea și duce la o dezvoltare armonioasă a tot ceea ce sunt și vor fi ei. Oferirea unui spațiu sigur în care să încerce și să eșueze, fără a fi considerați ”răi/obraznici”, este ceea ce le va permite copiilor noștri să învețe să dezvolte și, în cele din urmă, să se simtă apropiați de noi.
A spune adevărul pare surprinzător de complicat de pus în practică în lumea în care trăim astăzi. A vorbi cinstit cu copiii noștri, fără ocolișuri sau ezitări, necesită să ne analizăm propriile noastre sentimente și opinii, chiar și cele dintre cele mai incomode, pentru binele lor. Și e ceva dificil pentru cei mai mulți dintre noi.
Cu toții ne considerăm persoane oneste, dar când vine vorba despre probleme complicate, nuanțate, să spui ceea ce e adevărat e adesea incomod. A ne liniști copiii după ce aud o ceartă între mama și tata generează multe îndoieli, tristețe sau frustrări legate de legătura dintre noi, ca părinți și de modul în care reacționăm în astfel de situații.
Trăim într-o lume în care virtuțile și principiile sunt considerate slăbiciuni. A fi cinstit, a fi înțelept, a spune adevărul, a fi generos, a fi răbdător, a avea compasiune sau a fi modest, potrivit unora, nu ar mai fi în interesul omului modern care caută să se afirme în orice mod.
Societatea este construită și modelată cu și după oamenii care o alcătuiesc. Noi, mai mici și mai mari, suntem cei care modelăm realitatea în care trăim prin felul în care alegem să ne comportăm unii cu ceilalți.
Ne dorim mai multă dreptate, mai multă răbdare, mai multă iubire în familie, în școală, în comunitate, în lume. Dar noi, cât de corecți, cât de răbdători, cât de iubitori suntem?
Educația stă la baza sănătății unei societăți. Într-o societate în care copiii sunt învățați de când sunt mici ce înseamnă fiecare virtute în parte, cât este de prețioasă și cât de mult îți poate îmbogăți și împlini viața, poate fi un mic colț de rai. De noi depinde asta. Modelul nostru va fi dintre cele mai grăitoare și edificatoare.
Virtuțile nu au vreun preț, însă, sunt de mare preț. Dacă noi, părinții, vom înțelege asta, atunci copiii noștri nu se vor sprijini pe moștenirea bunătăților materiale, și se vor distinge prin educarea minții, a inimii și cultivarea sufletului. Aceasta este cheia prin care putem depăși orice formă de sărăcie și îi vom ajuta să-și educe privirea pentru a face față tuturor problemelor vieții.
Așadar, să-i îmbogățim pe copii cu virtuți, să punem în balanță responsabilitățile pe care le avem față de ei, față de alte persoane, față de muncă și față de noi înșine. Atunci când iubim profund copiii, nu mai suntem doar persoane cu un set de valori și interese pe care le putem pune în balanță și le putem coordona cu valorile și interesele celorlalți. Suntem cei care dăruim mai departe și așezăm în mâinile copiilor noștri tot ce avem mai de preț. Va fi singura moștenire pe care odată cu trecerea timpul nu se va altera.
Oana Vacaru
Surse bibliografice: Dr. Becky Kennedy(2023), Metoda Good Inside; Alec Blenche(2018), Aventuri în Țara Virtuților.