ARE NEVOIE COPILUL MEU DE TOT CE-I CUMPAR?
Are nevoie copilul meu de tot ce-i cumpăr?
Zâmbetul de pe fața lui poate fi de milioane când primește ceva nou, dar tot așa de bine știm că, pe măsură ce cantitatea de jucării crește, interesul și atenția acordată fiecăreia se diminuează.
Avem tendința de-a cheltui mult prea mult pe jucării având în spate justificarea scopului lor educațional. Dar oare acest scop e real? Cum facem noi când copiii vor și cer lucruri, deși au deja suficiente, de care s-au bucurat maximum 5 minute, apoi le-au depozitat printre picioarele noastre, să călcăm pe ele? Dorințele lor sunt nenumărate și care mai de care mai ciudate, pentru că sunt curioși, pentru că le place să primească: unii vor să zboare ca Spiderman, alții vor păr magic ca Rapunzel, vor mașini, rachete, să ajungă pe lună, să descopere comori, vor cinci mașinuțe noi pe zi, milioane de păpuși, prințese și plușuri. Acestea sunt dorințe.
Pot ei supraviețui dacă aceste dorințe nu le sunt împlinite? Desigur. Se vor supăra, se vor enerva, vor fi frustrați că nu primesc ce-și doresc, dar le va trece. E normal să ai dorințe care nu pot fi împlinite, e normal să fii supărat când nu primești tot ce-și dorești, la fel cum e normal să nu primești tot ce-ți dorești. Nimeni nu poate avea totul! Și asta e o lecție pe care copiii trebuie să o învețe cât mai devreme.
Cum ajungem sa triem ceea ce cumpărăm din impuls versus ceea ce e necesar și util dezvoltării copilului?
- Jucăria pe care o cumpăr este unică sau copilul mai are ceva asemănător? Dacă nu e unică, nu cumpărați alt set de carioci doar pentru că sunt interesante.
- Haina pe care urmează să o cumpăr copilului va fi folosită frecvent și este comodă? Încercați să reduceți numărul de achiziții de haine frumoase dar incomode, bune de purtat doar în ocazii speciale. O rochiță elegantă poate fi frumoasă, dar copilul nu o va purta la grădiniță sau în parc.
- Înlocuiesc o haina/jucărie stricată sau iau una nouă? Dacă nu înlocuim ceva necesar, care s-a stricat sau rupt sau nu mai e măsura potrivită, nu cumpărați un produs în plus doar de dragul achiziției. Aceasta se va adăuga mormanului de lucruri pe care le posedați. Și pe care trebuie să le spălați, organizați și, la un moment dat, aruncați.
Copiii nu au nevoie de jucării și de lucruri, au nevoie de noi. De timpul nostru cu ei, care chiar dacă e puțin uneori, barem să fie frumos, cu joacă și râs. De asta au ei nevoie. O fericire egală și de durată mai lungă veți obține gratis, dacă vă veți juca voi cu el de-a ce vrea el.
Sursă: www.sapteanideacasa.ro