Grădiniţa Surorile Providenţei

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

UN MODEL PENTRU COPILUL TAU ESTI, SA STII

Postat pe: 24-06-2022
Nr. vizualizari: 16 ochi surorile providentei

Un model pentru copilul tău ești, să știi

 

A fi model pentru cineva înseamnă că acesta te alege, te observă și te "preia", transformându-se în funcție de ce vede la tine. Copilul nu te alege, ci te primește de model, așa cum te primește de părinte. El devine varianta proprie de Mama sau de Tata. Atunci când avem doi copii, fiecare devine o altă varianta, personalizată, de Mama. Modelul ești tot tu, dar rolul copilului este vital în ceea ce va deveni. Altfel spus, a fi model nu înseamnă că îi modelăm pe copii, după cum ne-am dori sau după cum am crede. Copilul însuși preia din noi ceea ce i se potrivește lui mai mult, acele părți ce rezonează mai mult în el - iar aceste părți pot să nu fie cele care ne plac nouă, sau poate chiar să ne scape controlului conștient.

Cu toții știm că e din ce în ce mai greu astăzi să fii un model autentic pentru copilul tău. Societatea în care evoluăm cu toții este într-o continuă schimbare, într-un ritm amețitor, în care pilonul valoric își pierde ușor din stabilitate. Desigur, fiecare părinte încearcă din răsputeri să își păstreze acea linie educațională, pe care să o imprime copilului său, însă situațiile concrete sunt mai greu de manipulat. Atât tata cât și mama, laolaltă, trebuie să aibă, în primul rând, o atitudine comună făță de modul de creștere al copilului, de implementare a unor strategii de dezvoltare și evoluție.

  • Adoptă obiceiuri sănătoase de viață

Copiii învață ce înseamnă o viață “normală” în familie, în primii ani de viață, iar mai târziu, chiar dacă sunt expuși la experiențe diferite, vor tinde să repete ce au învățat acasă. De aceea, alimentația sănătoasă, mișcarea fizică regulată, obiceiurile sănătoase legate de somn și activitățile creative pentru petrecerea timpului liber sunt esențiale în copilărie. Iar părințîi nu au doar rolul de a le vorbi copiilor despre acestea, ci de a le practică ei înșiși.

  • Deschiderea la noi experiențe

Fiecare persoană are o tendința înnăscută de a acceptă sau de a respinge noutatea. Ne putem îmbunătăți însă această tendință, în direcția creșterii deschiderii făță de noi experiențe, pentru ca întreaga noastră viață să crească. Părinții pot facilita sau pot descuraja curiozitatea copiilor, îi pot încuraja să încerce lucruri noi atunci când acestea le sperie și le pot arăta, prin acțiuni concrete, cum integrează noutatea în propria viață. Arată-i copilului tău cum cauți informații noi despre domenii pe care le cunoști mai puțîn, explorați împreună locuri și experiențe noi și arată-i cum gestionezi propriile temeri legate de activități noi, pe care abia le înveți.

  • Repararea greșelilor și depășirea eșecurilor

Eșecurile și greșelile sunt o parte naturală a procesului de învățare. Atunci când copiii își observă părințîi asumându-și responsabilitatea pentru greșeli și învățând din eșecuri fără a se lasă copleșiți sau descurajați de acestea, vor învăța să facă aceleași lucruri la rândul lor. Vorbește deschis copilului despre greșelile și eșecurile tale, despre cauzele care au dus la ele și despre cum le vei evita în viitor, nu pentru a le justifica în făță copilului, ci pentru a-i oferi ocazia să învețe din experiența ta.

  • Autocontrolul și disciplina

Respectarea programului zilnic, concentrarea eforturilor și atenției asupra unui scop pe termen lung, evitarea recompenselor imediate și toleranța la frustrare se învață și prin imitație. Atunci când copiii văd că părințîi lor sunt capabili să își controleze propriul comportament și propria atenție, învață că aceste lucruri sunt posibile și vor avea încredere că și ei pot reuși să facă același lucru. Mai mult, observând că disciplina este însoțită de rezultate pozitive, copiii pot fi mai motivați să îi imite pe părinți. Ca de fiecare dată când vrei să îl înveți ceva pe copilul tău, evită însă să îl critici sau să îl compari nefavorabil cu ține ( “Eu la vârsta ta…”). Este suficient să îl lași pe copil să te observe și să îi vorbești în mod natural despre ce te motivează să fii disciplinat, ce strategii folosești pentru a nu fi distras de la scopurile tale și cât de bucuros ești atunci când aceste eforturi duc la rezultatele dorite.

  • Exprimarea și gestionarea emoțiilor

Inteligența emoțională a părinților influențează în mod direct inteligența emoțională a copiilor. Arată-i copilului modalități sănătoase de exprimare a emoțiilor, fă diferența dintre emoții și comportamente și încearcă să îți îmbunătățești nivelul inteligenței emoționale.

 

Surse:

 https://www.suntparinte.ro/parintele-model-de-rol-pentru-copil

https://www.gradinitebucuresti.ro

https://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/sfatul_psihologului_cum_sa_fii_un_model_pentru_copilul_tau

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x