Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

ROLUL SI IMPORTANTA COLABORARII CU FAMILIA IN EDUCAREA COPIILOR

Postat pe: 18-10-2020
Nr. vizualizari: 3294 ochi surorile providentei

 

ROLUL ȘI IMPORTANȚA COLABORĂRII CU FAMILIA ÎN EDUCAREA COPIILOR

-PARTENERIATUL CU FAMILIA –

 

,,Un copil este ca o sămânță de floare…Cât de frumos va creşte, cât de frumos va rodi, depinde de grădinarul care o va îngriji,

de ce pământ şi de câtă lumină şi apă are, de cât e de ferită de frig, de furtună şi de soare prea tare.

E atât de plăpândă… Cum ai putea s-o rupi ori să o calci în picioare, când e tot ce va mai rămâne în urma ta?” (Irina Petrea)

Familia este prima colectivitate care își pune amprenta pe caracterul omului, cea dintâi școală ce pune temelii viitoarei personalități. Primele valori sociale

sunt transmise copilului de către familie înainte ca acesta să beneficieze de educația instituționalizată.

Copilul este un dar prețios al lui Dumnezeu și fiecare părinte se simte responsabil de marea comoară ce i-a fost încredințată.

În primele etape ale vieţii, responsabilitatea educării copilului revine familiei. Copiii sunt apoi înscrişi în grădiniţă, instituţie care le asigură condiţiile necesare pentru dezvoltarea în concordanţă cu nevoile individuale. Grădiniţa este un important mediu de socializare, îi ajută pe copii să interacţioneze cu alţi copii, dar şi cu adulţi, şi le oferă acestora un mediu primitor, adecvat învăţării.

După familie, grădiniţa constituie prima experienţă de viaţă a copilului în societate. Această instituţie îl aşază într-un cadru nou prin dimensiunile şi conţinutul său. Aici copilul ia cunoştinţă cu activităţi şi obiecte care-i stimulează gustul pentru investigaţie şi acţiune, îl provoacă să se exprime şi îi propune, incipient, angajarea în relaţiile sociale de grup.

Parteneriatul grădiniţă-familie se referă la construirea unor relaţii pozitive între familie şi grădiniţa, la o unificare a sistemului de valori care va avea un efect benefic asupra copiilor.

Ca parteneri în educație să fim convinși că nu educăm copiii doar atunci când vorbim cu el; doar atunci când le oferim tot ce își doresc; doar atunci când realizăm, împreună, activități atractive.  Îl educăm în fiecare moment al vieţii noastre. Felul cum ne îmbrăcăm, cum vorbim cu alţi oameni şi despre alţi oameni, cum ne bucurăm şi cum ne întristăm, cum ne purtăm cu prietenii şi cu cei care nu ne sunt prieteni; toate acestea au pentru copil o mare însemnătate.  Copiii urmează exemple de la un număr mare de persoane: ei imită fraţii mai mari, pe prietenii de joacă, pe colegi, pe educatori. Prin jocul lor copiii imită activitatea şi comportarea celor din jur; imită relaţiile care se stabilesc între oameni în cadrul vieţii de familie şi în societate de aceea să ne străduim să investim tot ce avem ami bun în noi pentru binele acestor mici făpturi care ne sunt încredințate spre a fi iubite, modelate și însoțite în viață.

Grădiniţa nu poate face minuni, iar educaţia dată în această instituţie nu va avea rezultate bune, dacă nu se va sprijini şi nu va colabora cu familiile copiilor.

În concluzie, putem spune că reuşita privind devenirea umană a copilului depinde de o colaborare prodigioasă dintre acești doi  factori educaţionali de bază: grădiniţa şi familia. De aceea, în cadrul acestui parteneriat coresponsabil dorim să descoperim cheia unităţii de acţiune ce deschide porţile succesului educaţional.

“Fiecare copil pe care îl educăm este un OM dăruit societăţii”  (N. Iorga)

           

SURSĂ:

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x