Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

JOACA-TE CU MINE!

Postat pe: 07-02-2023
Nr. vizualizari: 138 ochi surorile providentei

Joacă-te cu mine!

 

Omul nu este întreg decât atunci când se joacă. (Schiller).

Jocul este esența copilăriei și înseamnă pentru copil distracție și plăcere. Pe chipul copilului, atunci când se joacă se citește bucurie. Jocul este asimilat ca o evidență în procesul de formare și dezvoltare a personalității umane. Jocul, ca și visul, va reuși mereu să creeze universuri în care se descriu, se conturează, se afirmă tendințe și valori, se exprimă și se satisfac trebuințe și nevoi.

Jocul declanșează în copil informații, valori, crezuri, pe care le dezvoltă și le combină, într-o activitate care se structurează și pe care o coordonează în consens cu aspectele particulare ale personalității sale.

Da, știm. Jocul este benefic pentru copil, de fapt, este cu mult peste. Însă, v-ați întrebat vreodată ce îi poate aduce adultului jocul? Deopotrivă cea mia bună formă de deconectare, dar totodată și de stimulare. Prin joc, asemenea copiilor, adulții își pot hrăni imaginația, creativitatea, pot da sens unor abilități pe care timpul și-a depus praful. Talente și idei pe care ați fi crezut că nu le aveți, pentru că nu v-au fost așezate la căpătâi, în cea dintâi zi a existenței dumneavoastră. Joaca este distractivă, da, pentru copii, pentru adulți, pentru fiecare dintre cei prezenți în măestria Universului.

Sarcina principală a părinţilor nu este numai de a le oferi copiilor îngrijirea necesară şi condiţiile de dezvoltare, ci şi de a-i ajuta să obţină abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru maturitate. Abilitățile și cunoștințele despre lume la copilul preșcolar se formează prin intermediul jocului și a jucăriei. Copilul de vârstă preşcolară se joacă tot timpul. Prin joc se afirmă eul copilului, personalitatea sa. Mai târziu, el se poate afirma şi prin activitatea şcolară valorificată prin note, etc. Copiii care sunt lipsiţi de posibilitatea de a se juca cu alţi copii de vârstă asemănătoare, fie din cauză că nu sunt obişnuiţi, fie din cauză că nu au cu cine, rămân nedezvoltaţi din punct de vedere al personalităţii. Jocul oferă copiilor o multitudine de impresii care contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor despre lume şi viaţă, totodată îi măreşte capacitatea de înţelegere a unor situaţii complexe, creează capacităţi de reţinere stimulând memoria, capacităţi de concentrare, de respectare a unor reguli, capacităţi de a lua decizii rapide, de a rezolva situaţii-problemă.

Copilul are nevoie să se joace zilnic, să se joace singur, să se joace cu alţi copii şi cu părinţii săi. Jocul înseamnă bucuria părintelui de a comunica cu copilul, energia și libertatea de a educa copilul, speranța că va învăța și va pune în practică ceea ce îi transmite. În timpul jocului participarea părinţilor/îngrijitorilor alături de copil este foarte preţioasă şi importantă pentru că, îi dau copilului siguranţă, îi creează confort psihic, ştiind că poate împărţi jocul cu persoanele care îl iubesc, îl îngrijesc şi au grijă să nu i se întâmple nimic rău.

Jocul cu copilul servește un bun prilej de învățare și pentru părinți/îngrijitori. Astfel, jucându-se, aceștia învață: să comunice cu copilul în limbajul lui, să depășească sentimentele de superioritate față de copil, poziția autoritară, să-și animeze trăsăturile caracteristice copilăriei (spontaneitatea, sinceritatea și emotivitatea), să descopere un mod de învățare prin imitare de modele, prin trăiri emoționale și retrăiri, să-și iubească și să-și accepte copilul așa cum este, necondiționat.

Jucați-vă și comunicați cu copilul prin gesturi, cuvinte, prin desene, cântece, povești, imagini, atingeri, simboluri, jucării. Beneficiile jocului sunt foarte importante atât pentru copil cât și pentru dumneavoastră, pentru că prin joc se nasc legături puternice, calde, pline de încredere și bucurie reciprocă.

P.S. Rugaminte de la un om mic, pentru un om mare: Joacă-te cu mine!

 

Bibliografie:

  • Jocul în viața copilului mic. UNICEF.
  • Verza, E. (2017). Dezvoltarea copilului. Editura Trei.

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x