Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

INFLUENTA TEHNOLOGIEI ASUPRA COPIILOR

Postat pe: 26-05-2023
Nr. vizualizari: 686 ochi surorile providentei

~Influențele tehnologiei asupra copiilor~

 

Efectele tehnologiei asupra copiilor sunt din ce în ce mai pregnante. Trăim într-o lume a vitezei, fugim toată ziua dintr-o parte în alta, credem că vom găsi fericirea la următoarea intersecție.

În această alergare continuă ajungem să ratăm tocmai unicul lucru care contează, și anume: prezentul. Ignorând prezentul, ajungem uneori să ne neglijăm chiar și propriii copii. Aceștia se afundă din ce în ce mai mult într-o lume ireală, într-un spațiu virtual periculos și pierd de la o vârstă fragedă contactul cu realitatea.

Copiii petrec foarte mult timp în fața ecranelor, fie că e vorba despre televizor, computer, smartphone sau tablete. Tehnologia are o mulțime de beneficii, precum accesul la informație, însă reversul medaliei este destul de dur.

Efecte negative ale tehnologiei asupra copiilor:

Lipsa interacțiunii sociale- Interacțiunea socială este foarte scăzută în rândul celor care utilizează foarte mult gadget- urile. Chiar dacă ,,vorbesc” cu prietenii pe chat-uri, tot nu este acelasi lucru cu discuțiile față în față. Astfel, copiii pierd din abilitățile de comunicare și relaționare umană.

Periclitarea stării de sănătate- Un copil care petrece prea mult timp stând este în pericol. Și asta pentru că statul încurajează lipsa mișcării și comportamentul alimentar neglijent.

Dificultăți de învățare- Studiile de specialitate au arătat că acei copii care petrec mai mult de două ore pe zi în fața ecranelor au un vocabular limitat, au probleme în rezolvarea temelor și au tulburări de atenție. Copiii trebuie să aibă alte alternative, precum jocurile de cărți, cititul și să petreacă mai mult timp afară, la joacă.

Tulburări de somn- Mulți copii iși iau gadget-urile în dormitor. Orele petrecute înainte de culcare sunt foarte importante pentru somn. Luminile de la aparatura hight tech pot tulbura și intrerupe somnul.

Tulburări de comportament- Un studiu publicat in revista ,,Pediatrics” indică faptul că acei copii care se uită la televizor sau se joacă la computer mai mult de două ore pe zi au un risc mai mare în ceea ce privește apariția tulburărilor de ordin psihic.

Cât timp ,,ar trebui” copiii să petreacă pe telefon și calculator?

Deși nu există un răspuns definitiv, Academia Americană de Pediatrie, cât și Organizația Mondială a Sănătății recomandă 0 expunere digitală pentru copiii de 0-18 luni, trecând lent la limita de 1 oră pe zi pentru cei de 2+ani.

Din păcate, mulți copii sunt expuși de timpuriu și au nevoie de atenția și îndrumarea adulților din jur pentru a nu dezvolta dependențe.

Trebuie să ne gândim că tehnologia e aici, omniprezentă, și chit că suntem nativi digitali, cum sunt copiii (care văd un ecran în jurul lor de când se nasc), fie că suntem imigranți digitali, cum sunt majoritatea adulților, e important să știm cum să folosim tehnologia.

Să nu fim utilizatori și atât, ci creatori de conținut, să accesăm resurse, să dezvoltăm abilități și să beneficiem de foarte multe dintre efectele pozitive ale tehnologiei, povestește pentru Logiscool Cornelia.

Ambele generații au nevoie de înțelepciune digitală: să dezvoltăm competențe pentru a ști cum să folosim tehnologia, să evaluăm critic și să facem alegeri raționale, creative și etice.

Copiii folosesc în mod firesc calculatorul sau telefoanele. Există însă posibilitatea ca ei să le folosească într-un mod care va avea un impact pozitiv asupra vieții lor, mai departe.

Cu toate acestea, există și unele avantaje:

  • Resursele educaționale adaptate vârstei îi pot ajuta să comunice, să se exprime și să gândească logic și rațional, să își dezvolte atenția și viteza de reacție.
  • Gândirea copiilor devine mai flexibilă, adaptată la cerințele din prezentul lor.
  • Tehnologia poate crește implicarea în activități curriculare și extracurriculare. Cei mici înțeleg și descoperă informații captivante despre ei și mediul înconjurător, într- un mod interactiv și util (de exemplu, prin experiențe VR/AR).
  • Pot să construiască roboți și aplicații distractive, să programeze și să-și formeze gândirea algoritmică prin jocuri creative, dezvoltându-și abilități și competențe importante pentru multe dintre meseriile viitorului.

Fiind însă problema atât mare și aflându-se în joc viitorul copiilor noștri, avem datoria să ne gândim – fiecare în parte – la soluții concrete. Că vrem că nu vrem, tehnologia e parte din viața noastră. Ce aflăm de regulă din studii e că tehnologia nu e nici rea, nici bună, dar ceea ce facem noi cu ea e fie bun, fie rău. Știm că tehnologia e pretutindeni și că asta ne obligă să avem o poziționare conștientă față de provocările sale. Copiii trebuie ținuți cât mai departe de tehnologie, unii cred că până târziu, spre 16 ani. Știm și că adulții trebuie s-o folosească moderat și inteligent. Până și studiile în favoarea tehnologiei menționează nevoia unei atitudini responsabile.

 

Siteografie:

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x