Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

Educatia cu blandete: cum putem imbina blandetea cu fermitatea?

Postat pe: 19-12-2019
Nr. vizualizari: 500 ochi surorile providentei

EDUCAȚIA CU BLANDEȚE

 CUM PUTEM ÎMBINA BLÂNDEȚEA CU FERMITATEA?

 

Educația cu blândețe pare a fi un concept destul de vag, ce nu dă indicații de unde”să începi”. Totuși, două idei stau la baza acestui mod de educație și ar putea ajuta orice părinte, educator care dorește să construiască o relație sănătoasă cu copii: RESPECTUL ȘI EMPATIA.

De fapt, educația cu blândețe este definită mai curând ca un mod de a fi, de a intra în relație cu copilul, decât ca o listă de lucruri de bifat sau reguli de respectat.

Pentru a înțelege mai bine educația cu blândețe sau educația oferită cu inima doresc să fac o mică referință la cartea lui Antoine de Saint Exupery, ”Micul Prinț”, și mai precis la dialogul dintre vulpe și Micul Prinț.

Scena îmblânzirii dintre Micul Prinţ şi vulpe:

“ - Cine eşti tu ? zise Micul Prinţ. Eşti tare frumoasă…

  • Sunt o vulpe – zise vulpea.
  •  Vino să te joci cu mine – o pofti Micul Prinţ. Sunt atât de trist…
  • Nu pot să mă joc cu tine – zise vulpea. Nu sunt îmblânzită.
  • A ! Iartă-mă – rosti Micul Prinţ. […] Ce înseamnă « a îmblânzi » ?
  • E un lucru care prea e dat uitării – zise vulpea. Înseamnă « a-ţi crea legături »…
  • A-ţi crea legături?
  •  Desigur – zise vulpea. Tu nu eşti încă pentru mine decât un băieţaş aidoma cu o sută de mii de alţi

băieţaşi. Iar eu nu am nevoie de tine. Şi nici tu n-ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe, aidoma cu o sută de mii de alte vulpi.

Dar dacă tu mă îmblânzeşti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fără seamăn în lume…

  •  Dacă tu mă îmblânzeşti, viaţa mi se va însenina. Va fi, de aceea, minunat, când tu mă vei fi îmblânzit!

Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim – zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de gata, de la neguţători de prieteni. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă !

  •  Ce trebuie să fac ? zise Micul Prinţ.
  •  Trebuie să ai foarte multă răbdare – răspunse vulpea. La început, te vei aşeza ceva mai  departe de

mine, uite-aşa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul e izvor de neînţelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te aşezi din ce în ce mai aproape de mine…”

În acest fel, Micul Prinț îmblânzi vulpea iar când a a juns momentul să plece, vulpea îl salută așa: ”Te du cu bine! Iată care-i taina mea. E foarte simplă: limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.

 Părintele, educatorul nu poate să răspundă nevoilor copilului decât printr-o atitudine empatică, de apropiere, specific celui care dorește ”să îmblânzească”, să vadă cu inima semnele ascunse multora și să creeze acea relație semnificativă care durează în timp, pentru toată viața.

Pentru majoritatea părinţilor, a ajunge să-i înţeleagă pe copii reprezintă o lucrare de o viaţă întreagă, pentru că fiecare copil este unic.

Atunci când un copil este cu adevărat înţeles, acceptat și modelat, trăsăturile de personalitate pe care i le-a dăruit Dumnezeu sunt libere să înflorească în caracteristicile mature ale dragostei, bucuriei, păcii, îndelungii răbdări, bunătăţii, facerii de bine dupa cum este scris în Sfanța Scriptură (Gal. 5,22-23).

Cu toate acestea, dacă un copil se simte neînţeles, respins și manipulat, aceasta poate dezvolta cu ușurinţă în el trăsături negative și, foarte adesea, rezultatul va fi: amărăciune, conflict și răzvrătire. De multe ori, lucrul acesta se întâmplă atunci când părinţii își impun cu severitate propriile idei preconcepute cu privire la modul în care ar trebui să-l „înveţe pe copil calea pe care trebuie să meargă”.

Educarea cu blândețe nu este sinonimă cu a crește un copil fără limite și respect.         

          Copiii au nevoie de reguli și de limite și acestea pot fi propuse  cu blândețe. Aceasta este educarea cu blândețe, respect și empatie: când ajuți copilul să înțeleagă regulile fără a te folosi de forța ta, de avantajele tale de adult.

Un părinte care-și educă fiii cu blândețe este un părinte care poate spune nu fără să se simtă vinovat, atunci când un nu este necesar.

Poți spune nu și fără furie și fără trimis la colț. Poți spune un nu sigur, dar blând, urmat de explicații scurte, cu cuvinte puține și clare. Dacă-i spui nu acest lucru nu înseamnă nici că nu-l iubești, nici că ești un părinte rău. Este responsabilitatea ta de adult și ghid al copilului să-i spui nu atunci când e nevoie.

Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas (Socrate). De aceea, să ne străduim să îmblânzim cu iubire, respect și răbdare inima copiilor.

 

SURSA

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x