Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

CUM IMI AJUT COPILUL SA FIE PERSEVERENT?

Postat pe: 05-10-2020
Nr. vizualizari: 237 ochi surorile providentei

Perseverența înseamnă stăruință, îndârjire, persistență, în realizarea unei sarcini, activități. Această definiție subliniază faptul că perseverența se referă la acele situații în care copilul continuă să facă o sarcină, cu toate că aceasta este grea sau frustrantă.

 

 

Exemple și contraexemple de perseverență

Exemple de perseverență

Contraexemple de perseverențe

A strange lucrurile cu care te-ai jucat sau ai lucrat chiar dacă nu vrei

A lăsa jucăriile și lucrurile nepuse la locul lor

A continua să lucrezi la un nou puzzle

A lăsa neterminat un puzzle doar pentru că ți s-a părut greu

A te încălța și a te descălța singur

A cere ajutorul atunci când te încalți și te descalți

A continua să încerci atunci când înveți să decupezi

Evitarea oricărei activități care presupune decuparea cu foarfeca sau delegarea sarcinii către altă persoană pentru a o face în locul tău.

A continua să înveți să-ți scrii numele chiar dacă este greu

A nu încerca să îți scrii numele deoarece ți se pare prea greu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copiii mai mici trebuie să participe la activități în care să li se ofere în permanență un feedback referitor la efortul pe care l-au depus în realizarea sarcinii și succesul cu care au reușit să o finalizeze. Oferirea acestui feedback îi ajută pe copii să conștientizeze faptul că în obținerea unui succes sau a unei performanțe un rol important îl deține și efortul depus.

A lucra din greu – înseamnă a te gândi “Pentru a obține rezultate  bune pe termen lung, trebuie să fac lucuri neplăcute pe termen scurt” ex. Acest lucru nu este distractiv, dar am să-l fac.

A depune efort – înseamnă a te gândi Cu cât voi lucra mai mult cu atât voi avea performanțe mai bune” ex. Este bine să încerci din greu.

Pot să reușesc – înseamnă a te gândi “Chiar și atunci când voi avea de realizat o sarcină dificilă voi reuși” ex. Pot să fac și lucruri grele.

Copiii sunt atrași de povești, putem scoate în evidență încrederea, organizarea, perseverența etc., prin acțiune și personaje. Valorificați cu încredere poveștile, transmit mesajele de care copiii au nevoie.

Cărți care ilustrează personaje caracterizate de perseverență: Ridichea uriașă, Cele 12 lebede, Fetița cu chibrituri, Cenușăreasa, Punguța cu doi bani etc

Bibliografie: Programul educațional Da, Poți!, Michael Bernard

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x