Grădiniţa Surorile Providenţei

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

COPIII SI BUNICII- RELATII PLACUTE SI NECESARE

Postat pe: 10-01-2022
Nr. vizualizari: 96 ochi surorile providentei

Copiii și bunicii – relații plăcute și necesare

 

Bunicii sunt pâine care ne hrănește viața.  (Papa Francisc)

 

Un lucru e cert: bătrânețea face parte din ciclul natural al vieții, un proces ce nu poate fi împiedicat, oricât de mult am încerca. Totuși, nu trebuie să desconsiderăm faptul că sufletul nu are vârstă.

Menținerea unei relații apropiate și sprijinul reciproc sunt importante atât pentru bunici, cât și pentru nepoți. Pe de o parte, bunicii reprezintă o comoară, un cufăr plin cu iubire și înțelepciune, adevărați mentori și o conexiune puternică cu trecutul, fiind întotdeauna pregătiți să împărtășească nepoților tot ce au ei mai frumos. Nepoții, la rândul lor, le oferă acestora șansa de a se menține activi, de a uita de grijile zilnice, de probleme de sănătate, ajutându-i să se bucure de momentele frumoase ale vieții.

 

Beneficii ale relatiei bunici-nepoti

 • Copiii au nevoie de rădacini, au nevoie să simtă că aparțin unei familii, unui loc, unei povești. Bunicii le pot împlini această nevoie, împărtășind nepoșilor tradițiile și obiceiurile familiei, povești din trecutul lor, rețete, jocuri. Toate acestea îmbogățesc și lărgesc orizontul copiilor.
 • În relațiile apropiate, bunicii pot deveni confidenții nepoților, mai ales în cazurile când bunicii nu au aceeași figură autoritară a părinților.
 • Când părinții divorțeazaă sau se separă, daca relația părintelui (în custodia căruia rămân copiii) cu bunicii este una buna, bunicii sunt o sursă importantă de sprijin, stabilitate și suport financiar pentru familie și copii.
 • Nepoții energizează și îmbunătățesc starea de spirit, interacțiunea cu copiii îi face pe bunici să redevină energici. Chiar dacă nu pot ține pasul cu cei mici, copiii le reamintesc despre lucrurile simple ale vietii care aduc bucurie.
 • O relație apropiată între bunici și nepoți scade riscul de depresie de ambele părți, așa cum arată unele studii făcute.
 • Interacțiunile frecvente dintre bunici și copii presupune și o îmbogățire a cunoștințelor de ambele părti. Bunicii le spun nepoților povești, anecdote, lecții de viață, în timp ce copiii au și ei cunoștințe de oferit (de exemplu, despre noile tendințe în tehnologie).

 

Idei de activitati pentru bunici și nepoți

De multe ori, momentele petrecute cu bunicii rămân unele dintre cele mai plăcute amintiri din perioada copilăriei. Iată câteva exemple de activități pe care bunicii și nepotii le pot face împreună.

 • Desenul arborelui familiei. Copilul conștientizează ca familia lui este mai mare decât își imagina. De asemenea, e un prilej potrivit pentru povești spuse de bunici despre membrii familiei.
 • Rasfoirea albumelor de fotografii. Dacă tendința actuala este de a păstra fotografiile mai mult în format electronic, albumele cu fotografii printate oferă copiilor ocazia să afle poveștile din spatele imaginilor.
 • Cititul. Fie că e înainte de culcare sau ca o activitate distinctă de pe parcursul zilei, cititul împreuna cu bunicii (sau de către bunici, pentru copiii mici) le întărește ideea importanței cititului.
 • Pregătirea prăjiturilor. Timpul petrecut în bucătărie (cu bunica de cele mai multe ori), implicați într-un proces în toate etapele lui, este o ocazie de conectare, dar și de antrenare a atenției și motivației celor mici.
 • Împărtășirea unei pasiuni sau învățarea unui hobby. Fiecare bunic are cel puțin o activitate care îi face plăcere. Cei mici sunt interesați să descopere activități noi si sunt sanse mari ca parintii sa nu aiba timp sa le faca cu ei.
 • Plimbari în aer liber. O ieșire în parc, o plimbare în natură sau un picnic afară sunt obiceiuri sănătoase cu care copiii ar trebui obișnuiți. Iar mișcarea e benefică deopotrivă pentru bunici și nepoți.
 • Grădinărit. Pentru bunicii care locuiesc la casă și au gradină este o ocazie să-i implice pe copii în activitățile de îngrijire a plantelor.
 • Cinema sau teatru de păpuși. Un film sau o piesă de teatru pot fi modalități relaxante și deosebite de a petrece zilele mai friguroase și/sau de weekend.

Când relația dintre bunici și nepoți este pozitivă, beneficiile sunt de ambele părți.

 Astăzi este nevoie de o nouă alianță între tineri și bunici, este nevoie să împărtășim tezaurul comun al vieții, să visăm împreună, să depășim conflictele dintre generații pentru a pregăti viitorul tuturor. Fără această alianță de viață, vise și viitor, riscăm să ”murim”, deoarece legăturile rupte, singurătatea, egoismul, forțele care dezintegrează cresc.

Bunicii și vârstnicii sunt acele bucăți prețioase de pâine lăsate pe masa vieții noastre, care încă ne pot hrăni cu un parfum pe care l-am pierdut, „parfumul milostivirii și al memoriei”. Să nu pierdem memoria căreia bătrânii îi sunt purtători, pentru că suntem fii ai acelei istorii și fără rădăcini ne vom ofili.  (Papa Francisc)

Să ne amintim vorbele lui Andy Rooney: “Cea mai bună sala de studiu din lume este la picioarele unei persoane în vârstă“

 

 

 

 

Sursă

https://www.academia.edu/49066095/Bunici_de_Poveste

https://mamisicopilul.ro/bunicii-si-rolul-in-dezvoltarea-copiilor/

https://arcb.ro/website/2021/07/26/papa-francisc-bunicii-si-varstnicii-sunt-paine-care-ne-hraneste-viata-omilie-in-prima-ziua-mondiala-a-bunicilor-si-varstnicilor-25-iulie/

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x