Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

Cum spui nu copilului tau?

Postat pe: 14-02-2020
Nr. vizualizari: 168 ochi surorile providentei

CUM SPUI NU COPILULUI TĂU?

Cine poate refuza o pereche de ochi de cațelus, gata-gata să izbucneasca în lacrimi, sau o voce tremurândă care cere ceva? Totuși, sunt momente în care știm și simțim că trebuie să refuzam. Dar cum?

Sunt atâtea modalităţi prin care putem comunica eficient cu copiii. Copilul are o structură specială, fragilă şi foarte deschisă modelajului.Dacă primeşte energia şi cuvintele potrivite, va fi aproape imposibil să nu te înţelegi cu el, însă e nevoie de încredere, răbdare şi deschidere către alternativă. Ştiți cum se spune: dacă veți continua să faceți ceea ce faceți, veți primi ceea ce aveți deja. Schimbarea atitudinii poate schimba întreaga dumneavoastră relaţie.

Este foarte important să fiți conștient de faptul că nu trebuie să spuneți "DA" doar pentru a evita confruntările, pentru că această cale ușoara, pe termen lung, poate provoca probleme serioase de comportament copilului.

Daca spui "Da" tot timpul, copilul tau va crede că are dreptul să ceara tot ce își dorește și dacă nu-i satisfaci dorințele va face o criza de nervi. Un "NU" spus la momentul potrivit  și în manieră potrivită este cea mai bună opțiune de a stabili limite.

Spunand "NU" copilului, îl va ajuta sa-și promoveze valorile și să învețe lecții de viața minunate și noi competențe pentru a funcționa în societate, deoarece nu tot timpul va primi pe tava tot ce își doreste, ci va trebui sa depuna eforturi pentru a-și atinge scopurile.

  • Nu te simți vinovat cand îi spui "NU" copilului tau, pentru ca doar așa va descoperi valoarea lucrurilor.
  • Nu este întotdeauna ușor sa-i spuneți "NU" unui copil, mai ales cand știe să vă șantajeze emoțional pentru a-și atinge scopurile, dar trebuie să stapâniți arta negocierii și să credeți că indiferent de intenția dvs, trebuie să evaluațidacă merită să luptați pentru ea.
  • Nu ar trebui să creați obiceiul de a face o prioritate din dorințele celui mic, de aceea este nevoie să se stabilească o lista de priorități.
  • Copilul va cere intotdeauna maximul pentru a afla cât de departe poate merge, motiv pentru care este necesar să fii consecvent și să înveți să stabilești limite clare.

SPUNE-I COPILULUI CE AI VREA SĂ FACĂ, NU CE NU AI VREA SĂ FACĂ!

Decât să strigi la el şi să-i spui ce să nu facă, mai bine axează-te pe ce ai vrea să facă. Astfel,

„Nu mai face dezordine în camera ta!” că nu mai pot să strâng toată ziua – se transformă în „Îţi propun să strângem împreună jucăriile şi să le aşezăm în cutia lor, să se odihnească”.

„Nu mai face gălăgie!” – se transformă în „Te rog să vorbeşti puţin mai încet!”, iar

„Nu mănânci îngheţată înainte de masă” poate deveni „Vom mânca îngheţată imediat ce terminăm cina”.

Puteți găsi alternativă pozitivă pentru orice vă doriți să-i transmiteți copilului Veți scăpa de stres, vă veți odihni, nu veți mai fi nevoiți să ridicați tonul şi să folosiți cuvinte blocante – care vă aduc frustrare tuturor.Nu” devine o alternativă interesantă

Când eşti tentat/ă să îi spui nu, mai bine îl înlocuieşti cu o alternativă care să-i capteze atenţia şi să-i stârnească interesul. Astfel decât să îi spui „Nu mai stăm în parc, mergem acasă acum”, mai bine încerci „Am stat în parc deja câteva ore, mă gândeam să mergem acasă şi să desenăm împreună – sau ne jucăm ceva.”

Oferiți-i alternative la care ştiți că reacţionează pozitiv. Trebuie doar să-i mutați atenţia asupra unui lucru care să-l provoace, funcţionează mai bine decât să vă impuneți şi să porniți o nouă criză de personalitate.

  • Da, dar…

Aceasta metoda este foarte des întâlnita în tehnicile de negociere. Daca cel mic cere o bomboană, in loc sa-i spui NU, îi spui mai bine „Da, dar dupa ce mananci. Acum este timpul pentru supa și mai târziu pentru bomboana”. Daca esti la cumpăraturi și cel mic vrea ceva ce nu era pe lista de cumparaturi, înlocuieste „NU se poate acum!” cu „Data viitoare când mai venim la cumparaturi facem tot posibilul să luam” etc.

  • Privire si voce ferme

Ai fost vreodata în parc și ai observat ca unii părinți doar arunca o privire copilului și acesta a înteles mesajul? N-ar fi rău să exersezi și tu acea privire. La fel si vocea. Decât să țipi încontinuu, mai bine „lucreaza” la un ton din care cel mic să-și dea seama că nu e cazul să forțeze nota.

Pâna la urma, aceste „nu”-uri  spuse cum trebuie sunt niște cuvinte tare frumoase în educația copiilor.Dacăparinții reușesc să investească un „nu” cu toata energia lui bună, acest cuvant va funcționa ca o directie foarte buna pentru copii.

https://tikaboo.ro/cum-spunem-nu-copiilor-fara-sa-le-spunem-nu/

https://www.copilul.ro/parenting/educatie-disciplina/Cum-sa-i-spui-NU-copilului-a23370.html

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x