Școala Primară "Surorile Providenţei"

Misiunea noastră cea mai importantă este educarea inimii copiilor.

CUM RESPONSABILIZAM COPIII INTR-O MANIERA SANATOASA?

Postat pe: 04-05-2021
Nr. vizualizari: 268 ochi surorile providentei

CUM RESPONSABILIZĂM COPIII ÎNTR-O MANIERĂ SĂNĂTOASĂ?

 

Responsabilitatea reprezintă capacitatea de a-ți asuma consecințele propriilor acțiuni și decizii căutând binele propriu și al celorlalți.

Este important ca cei mici să fie învățați să accepte consecințele a ceea ce fac, gândesc sau decid. Nimeni nu se naște responsabil! Responsabilitatea se dezvoltă prin imitarea adultului și prin aprobarea socială, care apare ca o recompensă. Copilul simte satisfacție când acționează responsabil și primește aprobarea celor din jurul lui, iar acest lucru îi crește stima de sine!

Sarcinile împărţite în mod egal în familie îl responsabilizează pe copil, însă mai mult de atât, îl ajută să se simtă util, capabil, îi sporesc încrederea în sine şi îl motivează să accepte provocări, să le iniţieze şi să îşi seteze limite tot mai flexibile.

 Copilul supraprotejat va traduce supraprotecţia prin incapacitatea de a rezolva singur anumite sarcini şi va deveni dependent de ajutorul şi validarea celorlalţi, refuzându-şi o serie de dorinţe şi planuri, de teama eşecului.

 Cerându-le copiilor sa facă lucruri potrivite pentru vârsta lor încurajăm: Socializarea, comunicare, responsabilizarea, descoperirea propriului potențial, clădirea încrederii, autonomia.

Părinții trebuie sa țină seama că adevărata responsabilizare vine din integrarea unor valori supreme. Dorim  copii responsabili, dar vrem ca responsabilitatea lor să izvorască din valorile supreme prin care se numără respectul pentru viață și grija pentru bunăstarea umană.

INSUFLAȚI-I SIMȚUL RESPONSABILITĂȚII!

  1. Dați-i sarcini de îndeplinit!

Incă de la o vârsta foarte fragedă, puteți să-i  dați copilului sarcini de îndeplinit. Copiii mici au o mare dorința de a-și ajuta parinții, fie în joacă sau ca un mod de a petrece mai mult timp cu părinții. Daca, veți fi creativi si deschiți, chiar si un copil de 2 ani va putea îndeplini anumite sarcini ușoare. Nu vă gânditi că vă exploatați copilul sau că îi răpiti timpul de joaca; el va fi bucuros să vă imite, iar acest lucru îl va ajuta când va creste mai mare să își îndeplineasca sarcinile fara să i se parăgreu. De asemenea, este foarte folositor în cultivarea încrederii în forțele proprii.

2. Nu răsplatiti copilul pentru ceea ce face!

Daca vreti ca micuțul vostru să își dezvolte de mic simțul responsabilitații, nu ii promiteti recompense pentru îndeplinirea sarcinilor primite. Copilul trebuie să învete valoarea intrinseca a responsabilitatii și să vadă imaginea de ansamblu a îndatoririlor pe care le are și el, ca si dvs. Nu va învata acest lucru niciodata daca se va concentra pe ce va obține daca face un anume lucru, nu pe ceea ce face.

 

3. Lasati copilul să suporte consecintele!

Atunci cand copilul greșeste, trebuie lăsat să suporte și să își asume consecințele greșelilor lui. De exemplu, daca tot pierde lucruri, nu va grăbiti să-i cumpărati altele în loc. Daca îl "salvati" de fiecare greseala, nu va învata ce este responsabilitatea.

 

4. Lauda copilul cand este responsabil!

Daca exista un moment cand copilul demonstrează că este responsabil și observați ca acțiunea lui este conștienta și voluntară, laudați-l pentru acest lucru. Daca îi veti atrage atentia asupra lucrurilor pozitive atunci cand se intampla, il veți stimula să repete fapta sau comportamentul care v-a bucurat.

 

5. Vorbiți des cu copilul despre responsabilitate!

Atunci cand îi explicați copilului ce înseamna să fie responsabil, aveși grijă să ii vorbți în cuvinte simple, pe întelesul lui. Spuneti-i că a fi responsabil înseamna să îți asumi și lucruri mai puțin plăcute, dar că acesta este un semn de maturitate, și ca numai așa va reuți în viată.

6. Fiți un model pentru copilul dvs.!

Copiii învata cele mai multe lucruri imitand parinții. Fiți atenti ce exemplu îi dați copilului dvs., el observa mult mai multe decât vă puteti imagina. Cum sunteti dvs., așa va creste si el. Fiți punctuali, aveti grijă de lucrurile dvs., respectati-vă obligatiile și copilul vostru va observa aceste lucruri și le va învata, imitandu-vă.

 

7. Invatați copilul valoarea banilor!

Incă de la o varsta fragedă, copilul trebuie învatat valoarea banilor. Acesta poate fi unul dintre pașii foarte importanti în a invata copilul responsabilitatea.

 

  8. Arătați-i copilului că aveti încredere în el!

În tot acest proces de educație, copilul are nevoie să știe că aveti încredere în el. Explicați-i foarte clar ce așteptati de la el, asigurati-vă că a înțeles și amintiți-i cât de des puteți că aveți încredere în el. Aceasta îl va stimula să puna în practică ce îl învățați și să vă demonstreze ca este "mare" și responsabil.

 

9. Încurajează-l să-și ia angajamente!

Să termine tot ce începe și fiți pregătit să-i răspundeți adecvat dacă trebuie să rupă un angajament!

 

Bibliografie: https://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/copilul_meu_si_responsabilihttp://www.parintibuni.ro/index.php/Parenting-de-la-A-la-Z/responsabilitatea-ce-este-si-cum-se-dezvolta-in-functie-de-varsta-copilului.htmltatea

 

eroare surorile providentei
Ne pare rau, a aparut o eroare!
x
succes surorile providentei
Va multumim!
x